Vonde gode håp

Våren melder sin ankomst. Det har vært knallblå himmel over labyrinten i flere dager nå. Lyden av fuglekvitter i trærne om morgenen. Det herlige lyden av snø som smelter. Sol som varmer i ansiktet. Drømmen om vårsko mot bar asfalt. Snart de første vårblomstene. Knopper på trærne. Det ligger en forventning i luften. Forventning om noe nytt, en ny mulighet. Forventning om bedre tider.

Kjære kropp, du kan komme ut av dvale nå!

Jeg tar meg selv i å legge så store forventninger til denne våren. Det er skummelt. Jeg har ingen garanti for at det vil bli noe bedre. Jeg vil gjerne tro på det, selv om fallhøyden øker jevnt med graden av snøsmelting og lysere dager. Jeg skal være ærlig, vårfølelsen i denne kroppen lar vente på seg.

Våren kommer der ute

Våren kommer der ute

Det går ikke leve uten håp, gjør det vel? Jeg tror ikke det. Det må spares en plass til håpet i hjertet nesten samme hvor mørkt og håpløst det virker. Det er vondt, og med stor risiko, å bære det fremst slik jeg gjør nå. På samme måte som bekymringer ikke gjør dagen i dag noe godt, så kan håpet også fjerne i dag fra i dag. Dagen i dag er det jeg har, jeg kan bruke tiden min på å vente og håpe at det skal bli bedre, men det kan også gjøre så jeg mister noen fine øyeblikk akkurat nå. Det handler selvsagt ikke om å legge håpet dødt, men ikke bære det fremst med hjertet hele tiden, fordi det gjør så grusomt vondt å håpe.

Fra tid til annen så dukker det opp historier om  mirakelkurer i media. Vi har alle noen som kjenner noen som har blitt friske av de merkeligste ting. For den som har blitt frisk er det ikke merkelig i det hele tatt. For de som står ved siden av den som har blitt frisk, så kan det oppfattes som latterlig at andre ikke vil prøve det samme. Når man er syk så MÅ man jo prøve alt for å bli frisk?

Før helgen dukket det opp nok et slikt innslag i media. Medisinen som har blitt holdt «skjult» for pasientene, som ingen leger ser ut til å kjenne til. Medisinen er uten bivirkninger, billig i drift, men dessverre ikke vitenskapelig bevist at har noen effekt. Ingen bevist effekt selv om flere pasienter hevder at det har endret deres hverdag. Jeg har jo ingenting å tape? Hvorfor stod jeg ikke på legekontoret dagen etter at dette programmet ble sendt og ba om resept, klar for å prøve i det minste? Vil jeg ikke bli frisk? Jeg må jo prøve alt?

Nei, jeg må ikke prøve alt. Jeg har prøvd mye, og jeg gjør fremdeles alt det jeg kan for at min hverdag skal være så bra den kan. Det er ingen tvil om at mitt høyeste ønske er å bli frisk.  Det gjør vondt dette håpet, alt dette håpet og den troen jeg legger i det jeg prøver. Jeg vil så gjerne at det skal virke. Og håpet blir ikke bare mitt alene. Jeg har en familie som håper med meg. Barn som håper med meg. Jeg ser gleden deres de dagene som er gode, og de trenger ikke si noe for at jeg skal forstå frustrasjonen deres de gangene jeg fanges. Det ligger et håp og et ønske og en drøm i, tenk om dette er hva som skal løse alt? Slik som denne våren. Slik som forrige vår. Sist sommer. De nye vitaminene, akupunkturen. Den riktige maten. Jeg kunne fortsatt og fortsatt…

Min umiddelbare reaksjon var at dette skal jeg selvsagt prøve, helst allerede i går. Like stort som ønsket om virkning, kommer frykten for nok en skuffelse. Bekymringen for å bli skuffet er kanskje en fordel, fordi det eneste jeg kan få er en positiv overraskelse. Med håpet er det jeg kan få nok en skuffelse, hvis dette er enda en ting som ikke vil virke…  Jeg legger mye energi og krefter i det jeg prøver. Hvis jeg nå bestemmer meg for å prøve dette også, så må jeg også tåle å bli skuffet. Jeg taper litt i meg selv med alle disse tingene som ikke hjelper. Alt dette jeg gjør som ikke gir de resultatene jeg ønsker meg. Jeg skal tåle å tape litt igjen, selv om det kanskje ikke ser ut som om jeg har noe å tape. Akkurat nå er jeg ikke klar for det, men jeg forstår godt de som prøver og de som tør. For meg, kanskje det kommer med våren…

Vårblomster

Vårblomster

Jeg heier på forskning! Jeg vet det er meget dyktige mennesker der ute som leter etter svar på hva det er som holder meg fast her inne i labyrinten. Jeg holder øyne og ører åpne for hva som skjer i forskningsverdenen, uten at det er det jeg fokuserer mest på i min hverdag. For meg så er det viktig å overlate den jakten til de som vet hva de driver med. Skal jeg desperat lete etter en kur på egenhånd er jeg redd det kan sluke mitt nærvær i nå. I en leten etter en kur, i en søken etter alt som skal bli bedre, kan jeg også ende opp med at ingenting noen gang vil bli godt nok.

Det er ikke bra nok akkurat nå, men så er det en gryende vår… Snart kommer knoppene på trærne, og hestehovene i grøftene. Hvitveis i skogbrynet. Den er jo deilig denne våren. Solen som varmer. Fregner i fjeset. Våren med alt sitt håp. Nye muligheter. Ny start.

Jeg lar det stå til, og jeg håper på våren så godt som jeg kan.

Kjære kropp, det er på tide å komme ut av dvalen!

Vil du være med på å holde mitt og mange andres håp i live?
MEandYou samler inn penger til forskning på ME. Forskningen på Haukeland har vist svært lovende resultater.

Du kan lese mer om denne innsamlingen og forskningen HER.

15 thoughts on “Vonde gode håp

 1. Kjempeflott innlegg!

  Ja, våren i seg selv bærer med seg håp og forventninger. I dag har jeg ligget inne og sett ut på blå himmel og klart vårvær, og lengtet ut. Jeg vet at lengselen melder seg mye tydeligere på våren og sommeren enn resten av året, og jeg vet at innen sommeren er over kommer jeg til å lengte etter at det skal bli mørkere og våtere og kaldere igjen slik at forventningene om å være ute ikke blir like store.

  Jeg kjenner også på ønsket og forventningene om å prøve «alt», men så er det kanskje ikke alt man kan eller bør prøve. Det er noe hver enkelt bør diskutere med sin lege, og det finnes ikke noe fasitsvar for alle tror jeg. Når det gjelder akkurat denne medisinen er jo mange allerede utelukket fordi de må ha sterke smertestillende innimellom. Eller det kan være andre grunner, som medikamentintoleranse. Jeg håper at noen kan få nytte av den likevel, selv om det er regnet som «eksperimentell medisin». Hvorfor skulle vi ikke få prøve, hvis risikoen er liten?

  Ønsker deg så gode vårdager som overhodet mulig fremover. ❤

  Liker

  • Ja, jeg kjenner også igjen den følelsen om vår og sommer, hvor alle spretter ut fra hiene sine, og gjør ting sammen, ute… For det er klart det ligger en forventning om bedre dager formmessig, men sommeren bringer med seg en synlighet og tydelighet i avstanden til «normalt».
   Og hva gjelder prøve ut alt, så tenker jeg alt til sin tid. Jeg er inne i en periode hvor jeg er møkk lei alt av prøving og behandlinger. Det handler om å finne en balanse i det også…
   Gode vårdager til deg også.

   Liker

 2. Å – så gjenkjenbart…. Jeg pleier å ha masse håp og pågangsmot og tro på at denne gangen – denne våren blir det bra. Men i år vet jeg ikke om jeg orker… Om jeg orker flere nederlag. Kan heller bli nede hele tiden.. Er nok litt depressiv om dagen. Skulle ønske den nye medisinen var en mirakelkur. Vet jo at det ikke er slik. Likevel har jeg tenkt å snakke med legen om det – for alle spør jo om jeg har tenkt til å prøve. Sannheten er at jeg er lei av å prøve. Men det er liksom ikke helt lov å si. Da vil du ikke bli frisk da eller -kan jo en kommentar være.. ja ja de skulle ha prøvd noen år selv… ja ja… Det er godt med vår da – lukker øynene i sola litt og lar den varme og bare være. Kjenne sola og lyset stråle inn i kroppen og varme den. Det er godt det. Ønsker deg en så god vår som mulig! håper det blir mer sol og snøsmelting snart ❤ Gleder meg til alt spirer igjen ❤

  Liker

  • Det er helt klart lov til å være lei av å prøve! Fremdeles er det jo ingen som vet helt sikkert hva dette er, eller hva som hjelper eller om det hjelper. Det betyr ikke at jeg har tenkt å sitte å vente på og ikke gjøre noen ting helt frem til de finner en løsning. Og jeg kan fortsatt bli bedre. Det betyr ikke at jeg ikke har noe håp eller har mistet all tro, men alt til sin tid.
   Det er godt å kjenne sola som varmer og høre snøen som smelter. Jeg velger å tro på gode dager, på bedre form og lettere hverdag. Jeg vet ikke om det blir slik, men jeg kan ikke la vær å prøve.
   Jeg håper litt, både for deg og for meg. Håper på litt bedre… ❤

   Liker

 3. Igjen – et godt innlegg!
  Jeg kjenner meg selvsagt igjen og jeg prøver heller ikke alt. Jeg og min mann finner relevant informasjon og vurdere det som er «hot» – om det er noe for meg. Alt er en balanse og jeg som du bruker mye krefter på å iverksette en utprøving av noe som kanskje bare kan hjelpe på noen av plagene – kanskje… Jeg har funnet min rytme, og andre må finne sin – og hva folk ønsker å prøve synes jeg skal være opp til hver og en. Jeg har vurdert det du snakker om, men savner forskningen… Jeg er sykere om dagen pga allergi også – det er baksiden av vårens skjønnhet for meg og da heller ikke en god «testperiode». Dog velger jeg å glede meg over det spirende liv våren har med seg. Og heldigvis stopper ikke jordens vår å komme – selv om min vår ikke ser ut for å dukke opp i år heller.
  Gode opplevelser til deg og finfine vårdager 🙂

  Liker

  • Så du sitter der og håper på regnværsdager hele våren? 😉 allergi gjør det nok ikke noe lettere nei.
   Jeg vil nok diskutere det med legen min, høre hva han tenker.

   Jeg leter litt etter den rytmen og balansen fremdeles. Jeg finner den ikke helt. Jeg strever litt. Men det er greit det også. Akkurat nå så er det det jeg prøver på, og ingen kan si at jeg ikke prøver:) så det så!

   Ønsker deg fine dager!

   Liker

 4. Ja, vi kan alltids drømme om en flott vår, og lengte etter de dagene hvor det ikke koster like mye å ta seg en tur ut. Eller man kan snu og vende på alle steiner som ligger langs vår vei. Jeg har vært under mang en stein, men ingen har inneholdt verken mirakelkur eller langtids hjelp. Håpet er ikke helt borte, men tanken om at jeg er i det jeg må kalle mitt liv har streifet meg. Nå trenger jeg bare hjelp til å sortere hva som er viktig å gjøre, hva jeg skal la stå!

  Livets vei har mange svinger og bratte bakker, og vi må bare finne rett tempo til å takle det som kommer.

  Klem fra meg 🙂

  Liker

  • Men det er jo ditt liv. Og det er mitt liv. Det er akkurat det det er akkurat nå. Det å klare å erkjenne det, men samtidig holde av en plass for håpet tror jeg er viktig.
   Med tiden finner jeg, og du, en vei og en sti og en balanse som fungerer. Og kanskje finner de flinke menneskene i verden der ute en nøkkel til helt frisk, og samtidig leter jeg etter nøkkelen til frisk nok.
   Gode vårdager til deg. Vi må snart treffes til en heklekaffe:)

   Liker

 5. Igjen.. Så fint, sårt og dypt du skriver.
  Vi har ingen ting vi mere ønsker enn å bli friske, enn å være med vår «gjeng» på alt livet gir oss. Men vi trenger faktisk også tid og forståelse fra alle kanter. Det handler ikke om å ikke ønske å bli frisk, eller å tenke negativt. De handler om å være realistisk, om å godta og leve det livet som har blitt gitt oss, nå. Ute skinner solen, fuglene kvitrer, blomster spirer.. Men mest av alt, barna ler sin hjertelige latter, smiler vakrerer enn solen kan skinne, stryker små herlige hender gjennom ett vamt bustete hode.. Det er vår.. Alle ville vi vært en del av dette, vi forsøker alt vi makter, også med diverse medisiner.. men det handler også om å godta det vi har… Nå.. Hvis de rundt oss skal strebe etter kuren, blir oppgitte over at vi ikke prøver.. Hva tilfører de da oss.. I denne sorgen
  Jeg elsker bloggen din!

  Liker

  • Du, det var veldig fint skrevet ❤
   For det er jo slik at ennå vet ingen helt sikkert hva ME er, men det gjelder også for andre sykdommer, det å faktisk prøve å godta hva man har.
   For det er en sorg, men det er også glede. I dag er jeg glad, for jeg syr:) og det er så lenge siden! Symaskinlykke er litt fri på en måte.
   Takk for dine fine kommentarer.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s